Ingenjörscoachen

konkret, praktiskt, användbart

Om mig och min resa - eller hur blev en ingenjör coach?

___________________________________________________________________________

 

Steget

”Ska jag våga ta steget eller inte?” var en fråga jag ställde mig flera gånger under 2006-2007. Jag hade ett relativt tryggt, välbetalt jobb inom ett område där jag etablerat mig bra. Ändå funderade jag på att byta bana helt och ge mig ut på en ny resa.

Efter en hel del funderande, där jag själv blev coachad, valde jag att säga upp mig och bli min egen för att få jobba med det jag ville mest, coaching och ledarutveckling. Och lite fotograferande. Jag har inte ångrat det beslutet en dag och har nu sedan några år tillbaka haft förmånen att arbeta med det som ger mig glädje, personlig utveckling och en känsla av att bidra med något till andra.


 

Bakgrund

Jag är civilingenjör Väg- och Vatten, från KTH. Det jag drömde om då blev något helt annat...

Min yrkeskarriär har bland annat gått via Capgemini, SAP, Cambridge Technology Partners, ITT Flygt och Penna Human Capital Management. Jag har arbetat som konsult, key account manager, konsultchef, marknadschef, säljchef, linjechef och IT-chef. Och som sagt ett antal år som egenföretagare och coach. Jag har hunnit både bli uppsagd och säga upp mig själv. Jag har rekryterat och sagt upp andra.

För närvarande har jag mitt eget företag, Kallenberg Coaching & Kommunikation,  och är dessutom partner/konsult/coach hos 4Focus Leadership & Recruitment i Stockholm. Läs gärna mer om oss på www.4focus.se

Jag har arbetat som professionell coach sedan 2007 och har certifieringen PCC (Professional Certified Coach) enligt ICF (International Coach Federation) och har över 2500 dokumenterade coachtimmar samt hundratals utbildningstimmar i bagaget. Kontinuerlig vidareutbildning är viktig, därför har jag under 2013-14 gått en omfattande och gedigen utbildning hos Academy for Coaching Excellence.  Det har givit mig en mycket bra verktygslåda för att hjälpa de jag coachar att nå sina mål och göra livet lite enklare.

Jag har också regelbundet en egen coach för min egen utveckling.


 

Ingenjörskunder

Bland de kunder jag arbetat med, och arbetar med i dagsläget, finns många IT- och teknikföretag, samt även förbundet Sveriges Ingenjörer. Under 5 år har jag samarbetat med förbundet och coachat hundratals ingenjörer, hållit seminarier och skrivit artiklar. Vårt samarbete fortsätter, men coachingen sker nu under andra former. Andra jag jobbar och har jobbat med är Motorbranschen, Cinnober, olika konsultbolag, Spotify (via Penna och 4Focus) med flera.


 

Om mig och den jag är

Jag bor i Gustavsberg, men tillbringar en hel del tid på Öland. Har två söner som nu är 24 och 28 år gamla, är gift med Eva.  En passion jag har är fotograferande. På Öland har jag ett fotogalleri där jag visar och säljer bilder. Jag genomför ibland också fotovandringar med andra. Annars gillar jag friluftsliv i alla former, cykling, musik, fågelskådning.

Livet har förstås givit mig en hel del erfarenheter att lära av. Skilsmässa, vänner och förälder som gått bort, haft småbarn och tonåringar, gjort resor, arbetat i företag med olika kulturer, flyttat och en hel del annat som livet lärt mig.

Att skriva är något som jag också tycker om. Det har blivit ett flertal artiklar till bland annat tidningen ”Motorbranschen” och till olika karriärhäften. Det har också blivit en bok utgiven, ”Att vara chef, ledare och coach – ledarskap som hjälper dig att lyckas” (Komlitt förlag, 2012). Du kan hitta den här.

I september kommer min nästa bok, "Laget framför jaget - gott samarbete i praktiken."

Jag är optimistisk, glad (oftast), kreativ, reflekterande och modig (ibland). Hyfsat stabil och grundad.  Tänker ofta i bilder. Tycker om att utveckla mig vidare, röra mig framåt, prova nya saker och dela med mig av det jag lär mig. Tror att livet tar hand om dig när du vågar ta steget utanför komfortzonen, även om jag också känner obehag när jag rör mig utanför den.                                                                                         

Som coach är jag tydlig, rak, positiv, närvarande, strukturerad med fokus på mål, resultat och den du är. Du kommer att få tid att prata till punkt, tid att tänka och reflektera. Jag kan vara både stöttande och utmanande, beroende på vad som passar bäst. Du kan använda mig som kreativt bollplank eller som hjälp för att sortera tankar, göra planer och sätta mål. Eller bara som en samtalspartner att prata med om det som är viktigt. 


 

 

Bengt Kallenberg

0705-460101

kallenberg@me.com

 

besöksadress:  4Focus Leadership & Recruitment

                      Klarabergsviadukten 70, trapphus A, plan5, i Stockholm. 

                     

www.ingenjorscoachen.se

www.kallenbergcoach.se  (min andra web om coaching och ledarutveckling)

www.pengarsenergi.se 

www.kallenbergphoto.com 

www.4focus.se

 

Och även på

linked in

Twitter:  kallenbergbengt