Ingenjörscoachen

konkret, praktiskt, användbart

Karriärutveckling och karriärcoaching 

 Dags för nästa steg?

Under de cirka 40 år som vi är yrkesverksamman så går vi igenom olika karriärfaser, som var och en har sina utmaningar och möjligheter.  Du ställs inför andra frågor och val när du är på väg till ditt första jobb efter högskolan, än när du är äldre och funderar på hur du vill använda resten av yrkeslivet.

Du kan läsa mer om olika faser i min guide ”Karriärfaser – dilemman och möjligheter”.

Kolla gärna längst ner på sidan för fler lästips.

 

Vanliga karriärfrågor

I grund och botten tror jag att alla vill arbeta med något som känns meningsfullt, där man gör nytta och kommer till sin rätt och där ens främsta drivkrafter/värderingar tillgodoses.  På resan dit finns det antal frågor som jag ofta möter och jobbar med i karriärcoachingen. Kanske känner du igen dig i någon:

Vad vill jag göra, egentligen? Vad vill jag använda mina förmågor, styrkor och  erfarenheter till?

Hur ska jag hitta mer motivation och inspiration?

Vilka är egentligen mina styrkor, förmågor och främsta egenskaper?

Jag vet ungefär vad jag vill, men hur ska jag göra för att ta nästa steg i min utveckling? Vilken strategi är bäst?

Hur ska jag göra och tänka för att välja rätt? Tänk om det blir fel och jag ångrar mig efteråt.

Jag hindrar ofta mig själv att göra det jag egentligen vill, bland annat för jag har dåligt självförtroende. Hur ska jag komma vidare?

Alla andra verkar ha mål och veta vad de vill. Jag vet inte vilka mål jag har eller hur jag ska komma fram till dem. Eller om jag vill ha mål.

Vilken strategi är bäst för att hitta ett nytt jobb?

Jag behöver hjälp med att göra en plan, få uppgifter att jobba med, få ”en spark i ändan”, komma igång och få det att hända.

 

Karriärcoaching - upplägg

Att då och då stanna upp och reflektera kring sin yrkesbana, sig själv och ett eventuellt nästa utvecklingssteg tycker jag är mycket klokt. Det vore tråkigt att när karriären närmar sig sitt slut att då inse att jag inte gjorde det jag ville, var intresserad av, eller mest gjorde det andra tyckte var bra och rätt.  Då är det lite sent att göra något åt det.

Coaching handlar mycket om att upptäcka ditt unika jag och växa till den du innerst inne är. Det handlar om att på riktigt prata om och lyssna till drömmar, mål och önskningar. 

Karriärcoachingen ger dig möjlighet att under en period, tillsammans med mig som en neutral part, reflektera kring ditt läge, dig själv och vad du vill. Oavsett vilket beslut du fattar så ger coachingen dig ökade kunskaper om dig själv och vad som är viktigt för dig. I vardagen är det ofta svårt att ta sig tid för reflektion. I ett coachingsamarbete så vet du att du har ett antal tillfällen i kalendern som handlar om dig, din utveckling och det som är viktigt för dig. Tillsammans med en person som är där 100 % för dig.

Ofta handlar det om en process i tre steg. 1 – VAD, 2 – VAR, 3 – HUR.  I första steget ökar du kunskapen och insikterna om dig själv, dina styrkor, drivkrafter, egenskaper, mål, vad du vill, med mera. I det andra steget så blir du mer klar över var, i vilken form, i vilken roll, som du hittar det du söker. I ”hur”-steget slutligen så arbetar du praktiskt med att ta dig dit du vill, till exempel via CV, nätverkande och spontanansökningar.

I mitt coachingupplägg ingår, förutom det antal samtal du önskar, även

- en personprofilanalys, så kallad DISC-test. Den ger dig ökade kunskaper om dig själv och ditt sätt att vara på. 

- ett antal olika övningar och uppgifter att, om du vill, arbeta med mellan samtalen.

- ett häfte, som pdf, med samlade artiklar jag skrivit  om karriärutveckling och   personlig utveckling

 Du kan välja ett fast antal samtal eller en löpande abonnemang.

 

Coaching – hur hjälper det dig?

Coaching handlar om att gå från ett nuläge till ett önskat läge, att göra någon typ av förändring. Förändringar kan initialt vara jobbiga, obehagliga och ta mycket kraft innan resultatet kommer. Att ta sig ut ur komfortzonen innebär ofta någon känsla av obehag, rädsla eller tvivel, och då är det lätt att backa. Olika skäl att inte genomföra det du tänkt dyker upp. 

Det är då jag som coach kommer in i bilden. Coachingen hjälper dig

- att formulera det som är viktigt, sätta mål och göra en plan

- öka kunskaperna om dig själv och dina grundläggande kvaliteter

- att steg för steg ta dig över och förbi komfortzonens gräns

- nå det önskade resultatet

- få energi och motivation

 

Jag ställer frågor, ger dig återkoppling, reflekterar, får dig att tänka, utmanar dig, hjälper dig att se dig själv och dina kvaliteter samt tror på dig till 100 %. Jag finns där för dig.

Du bör vara villig att investera tid och pengar i dig själv och din utveckling. Min erfarenhet är att om du gör det så blir ditt åtagande och ansvarstagande gentemot dig själv större än om du väljer ”gratiscoaching”. Du kommer se till att få största möjliga nytta för din tid och dina pengar. Det är så jag också vill ha det.

Läs mer här om olika upplägg.

 

Tips på litteratur

Min e-bok "På rätt kurs i karriären - att veta jag egentligen vill" utgiven på förlaget Bookboon.  Gratis!

"Nytt jobb enklare och snabbare" av Kristian Borglund. Många samlade knep och tips från rekryterare och personalchefer. Finns här.

"Manage your job search". Se ditt jobbsökande som ett projekt och skapa ett system som håller ordning, utvärderar och hjälper dig att lära av det du gjort tidigare. Finns här.

"Skaffa jobb genom sociala medier" av Holger Wästlund. 11 steg och 39 praktiska råd hur du får jobb genom sociala medier. Finns här.